Výber vonkajších a vnútorných parapetov neradno podceňovať

Škála vnútorných parapetov je v dnešnej dobe naozaj veľmi široká. Počínajúc drevenými, drevotrieskovými, plastovými, mramorovými, alebo parapetmi s umelým kameňom. Treba už len dbať na správny výber.

Pri použití PVC parapetu treba dbať na jeho zloženie komôr, hrúbku a povrchovú úpravu. Nie všetky PVC parapety sú rovnakej kvality a následné demontovanie a výmena nás môže stáť niekoľkokrát viac.

Stáva sa že PVC parapety od nerenomovaných výrobcov sú ochudobnené o zakladny materiál PVC, a tým sú vonkajšie steny a vnútorné prepážky veľmi tenké. Výsledok je ten, že parapet je veľmi mäkký a ohybný. Po montáži dochádza k veľkej rozťažnosti a následnej deformácií. Drevotrieskový parapet je ohľadom rozťažnosti bezproblémový, ale trhlinou je jeho vodeodolnosť. Nie však pri všetkých.

Akonáhle sa jedná o parapet kvalitný nie je problém dopátrať sa o jeho odolnosti voči vlhkosti. Vnútorné parapety okrem funkčnosti plnia aj estetický dojem. V dnešnej dobe je na výber množstvo farieb, drevodekórov, alebo imitácií prírodného kameňa a tým dokážu zvýrazniť a zmeniť interiér podľa našich predstáv. Pri PVC parapetoch sa škála každým rokom zväčšuje. Pribúdajú nové odtiene, ktoré môžu byť laminované na tento parapet (cca 50 odtieňov). Cena je pri neštandardných farbách samozrejme vyššia, ale s tým musí každý rátať.

Pri montáži treba dbať na niekoľko faktorov. V prvom rade by to mala byť hĺbka parapetu. Nemala by príliš presahovať cez vnútorný múr, neprekrývať vykurovacie telesá, aby mohol teplý vzduch obtekať okná a aby nedochádzalo k vytvorenie rosného bodu a tým k roseniu v spodnej časti skla. Po nalepení na suchý a čistý povrch, by mal byť parapet uložený do minimálneho sklonu a zaťažený.

Jedná z vecí na ktoré netreba zabúdať je použitie interiérových pások. Takto upevnený a namontovaný parapet bude spĺňať všetky požiadavky dnešnej doby a spolu s oknom nám bude slúžiť po mnohé roky.

Kvalitné vnútorné parapety a vonkajšie parapety nájdete aj TU.