Čo je to teplý okraj

Izolačné sklá plnené vzácnym plynom, alebo vzduchom, sú spojené dištančným rámikom, ktorý drží tieto sklá pohromade.

V minulosti bol tento rámik z hliníku, kde tepelná vodivosť bola veľmi vysoká. Dnešný trend úspor tepelnej energie nám priniesol nové materiály na báze kompozitného plastu so sklenenými vláknami, kde tepelná vodivosť je menšia ako 0,2Wm2K. V praxi to znamená až tisíc krát menšiu vodivosť ako hliník, čiže prechod chladu cez teplý rámik je zanedbateľný. Nenastáva extrémne ochladzovanie sa skla v interiéri a tým sa zvýši teplota vnútorného skla a v  menšej miere dochádza k roseniu v spodnej časti zasklenia. Len pre zaujímavosť vodivosť hliníku je 160 Wm2K a vodivosť rámiku SGG SWISSPACER je 0,16 Wm2K. Nejde len o konštrukčný prvok, ale tým že nedochádza k únikom tepla, môžeme ušetriť až 5% nákladov na vykurovanie.

Avšak nie je to len o peniazoch, ale aj o estetike. Široká škála až 17-ich farebných odtieňov nás výrazne môže odlíšiť od klasicky používanej šedej farby. Týmto môžeme upraviť klasicé okno a stane sa zaujmavejším a hlavne bude podľa našich predstáv.

Fyzikálne vlastnosti tohto rámiku tiež nie sú zanedbateľné. Extrémne tenká hliníková fólia, alebo oceľ, zaručuje ako tesnosť k plynom a k vodným parám, ale aj priľnavosť k sklám. Rámik je odolný až do teploty 1000C.

Štatistika pre SWISSPACER A, SWISSPACER V a SWISSPACER pri rôznych typoch okien

Viac informácií nájdete TU.