Plastové okná s acrylcolorom

Každý človek má v náture sa niečim odlíšiť. Nie je to inak ani s plastovými oknami. Akonáhle si poriešime technické detaily ako napr. sklo, profil, kovanie, rozhodujeme sa o farbe. Výnimkou medzi nimi tvorí ACRYLCOLOR.

Čo je to vlastne? Je to biely PVC profil na ktorý sa koextrúziou nanesie akrylové sklo.

  1. Prísun biele taveniny PVC prostredníctvom hlavného extrudéra
  2. Z koextrudéru sa k tomu pridá farebná akrylátová tavenina.
  3. V koextrúznej forme sa obe tieto kvapalné komponenty neoddeliteľne spoja.
  4. K dosiahnutiu uzavretého povrchu a vyššej brilantnosti farby sa povrch profilu vyleští jemnou brúskou.

Akrylátové sklo je vysoko sofistikovaný produkt, ktorý svoje kvality mnohokrát preukázal v priemyselných odvetviach ako je automobilový priemysel (zadné skupinové svetlá) a v architektúre interiérov. Nielenže vznikne  produkt, ktorý dobre vyzerá, ale spĺňa aj tie najvyššie technické nároky.  Je mimoriadne odolný voči poškriabaniu.

Vďaka hladkému povrchu (ktorý je dosiahnutý kartáčovaním vo výrobe) je inertný aj voči usadzovaniu prachu a špiny. Tým, že jeho vysoko reflexný povrch odráža slnečné svetlo, nedochádza k prehrievaniu profilu. Ani po mnohých rokoch nie je možné rozoznať farebné rozdiely. Ak by aj došlo k nejakému poškriabaniu je možné škrabanec ľahko odstrániť, pretože akrylátová vrstva o hrúbke 0,5mm je veľmi silná a tým je k dispozícií dostatočná rezerva materiálu.

Pri plánovaní stavieb sú k dispozícií na rok 2014 štandardné farby na sklade: Bridlicová sivá RAL 7015, Antracitová šedá RAL 7016, Okenné sivá RAL 7040 , Sépiová hnedá RAL 8014, Čiernohnedá RAL 8022 (02), Čisto biela RAL 9010. Neštardandné farbydodanie cca 4 týždne: Hnedočervená RAL 3011, machovo zelená RAL 6005, Achátová sivá RAL 7038, Krémová biela RAL 9001, Hliníková biela RAL 9006, Strieborná SILBER (RAL 9007).

Acrylcolorové okná sú plne recyklovateľné. Zvyšky profilov sa vracajú späť do cyklu obehu materiálu. Staré okná sa regranulujú a upravujú. Výsledkom je kvalitný materiál, ktorý možno použiť na produkciu nových profilov. Tým je zaistený uzavretý cyklus obehu materiálu.

Jedinou nevýhodou okien s akrylatovou vrstvou je tá, že môže byť len z exteriérovej strany. Z vnútornej musí byť len PVC.

Farebné profily acrylcolor vyrába firma GEALAN koextruziou už takmer 30 rokov. Využívaním tejto technológie udáva GEALAN tón v celej brandži, pretože sa zásadne odlišuje od doterajších obvyklých technológií farbenia. Výsledkom sú doteraz neprekonané farebné vlastnosti a dlhoročná stálofarebnosť. Okná z acrylcolorových profilov navyše spĺňajú najvyššie technické a funkčné nároky.

Viac informácií nájdete TU.