Správna voľba parapetov

V tomto ohľade sú správnou voľbou parapety z mramoru, ktoré disponujú vynikajúcimi vlastnosťami, sú ľahko udržiavateľné a širokou ponukou umožňujú individuálne utváranie interiéru podľa predstáv každého zákazníka.

parapety z mramoru

V kategórií vonkajších parapetov však nejde len o obyčajný dizajn. Často podceňovaným atribútom je ich správne osadenie a utesnenie. Následkom zlého utesnenia je často vznik trhlín vplyvom tepelnej rozťažnosti a následné vniknutie vody do fasády.

Prečo si zaobstarať parapety

Na prvý pohľad len zdobia. A na ten druhý? Vonkajšie aj vnútorné parapety majú dotesniť a vyplniť medzeru medzi oknom a špaletou čiže ostením, zamedziť z vonkajšej strany zatekaniu vody do fasády a z vnútornej strany stekaniu nakondenzovanej vlhkosti z miestnosti.

PVC parapety

Parapety z PVC

Parapety z PVC sú najobľúbenejšie, ide totiž o materiál s vysokou mechanickou odolnosťou, dlhou životnosťou a tvarovou stálosťou, ktorý navyše sľubuje nízku hmotnosť, odolnosť proti vlhkosti, cenovú dostupnosť, jednoduchú inštaláciu, širokú škálu farieb a povrchov.

Na spodnej strane sú parapety husto drážkované, ich montáž je tak jednoduchšia. Jednoduchá je aj ich údržba a čistenie. Niektorí výrobcovia profilov pre plastové okná ponúkajú vnútorné parapety z penového plastu potiahnutého fóliou, ktorá ladí s farbou okna.

K plastovým oknám sa najlepšie hodia drevotrieskové biele parapety či plastové parapety. Plastové parapety sa používajú tam, kde je vyššia vlhkosť. Navyše nemusia byť len biele, môžu mať dekor buka, duba alebo napríklad mramoru. Nemusia sa udržiavať, len sa občas pretrú navlhčenou handričkou.