Plastové okná ako ochrana proti hluku

A práve okná sú z hľadiska zvukovej izolácie veľmi slabým článkom. Preto je čas na ich výmenu za kvalitné plastové okná. Zásadnou otázkou potom už len zostane, aké plastové okná zvoliť.

Typ použitých skiel

Najdôležitejším prvkom proti zníženiu hluku je pri výmene okien typ použitých skiel. Lacnejším, ale napriek tomu už veľmi slušnou možnosťou je pri oknách použitie izolačného dvojskla so zväčšenou hrúbkou vonkajšej sklenenej tabule (napr. 6 mm alebo 8 mm namiesto štandardných 4 mm). Zníženie hladiny hluku u vás v byte sa rozhodne objaví.

Ďalším dôležitým faktorom proti hluku je počet tesnení. Hluk aj teplo sa dostane do bytu, domu otvormi alebo spojmi, preto je kvalitné tesnenie podstatným bodom pri výbere vašich okien. Pri plastových oknách sú dve tesnenia povinnosťou. Avšak tri tesnenia na plastové okná sú pre byty a obytné domy nachádzajúce sa v blízkosti rušných ulíc, železničných tratí ... nutnosťou, pretože pridaním jedného tesnenia sa podstatne zníži hluk v miestnostiach. A na čo v poslednej rade nesmieme zabudnúť je kvalitná montáž, ktorá dokáže veľmi pomôcť.

Len dobre namontované plastové okná sú kvalitné okná. Nejde však len o kvalitu vykonaných prác, ale tiež o správny návrh riešenia pripojovacej škáry medzi oknom a murivom. Ak už investujeme do plastových okien so zvýšenou zvukovou izoláciou, požadujte zatesnenie špáry z interiéru tiež prelepením špeciálnou páskou, fóliou alebo montáž okien na komprimačné pásky.