Nevyhadzujme investované peniaze von oknom

V dnešnej dobe sa snaží každý ušetriť. Je to normálne a v čase krízy, keď nevieme čo bude zajtra, je to v podstate povinnosť. Takisto prevládajú finančné boje medzi výrobcami okien. Ceny sa nestále stlačujú a každý zanedbáva montáž okna ako vedľajší produkt. A popritom stále platí heslo "Okná môžu byť len také dobré ako sú namontované“.

Naši politici v januári 2010 zaviedli normu STN 73 3134, ktorá pojednáva o styku okenných konštrukcií a obvodového plášťa budovy. Ale keď tak pozerám po domoch moc sa to nedodržuje. Koľkokrát vidieť trčať z okna PUR-penu aj niekoľko mesiacov. A najhoršie je to, že aj pri štátnych zákazkách nikto nedodržuje túto normu. Aspoň v tomto smere by mal byť štát príkladom a nie len vyberať z ponúk to najlacnejšie. V konečnom dôsledku to aj tak zaplatíme my. A opravu zaplatíme takisto.

Pri montáži na pásky, komprimačných páskach, povrazcoch zaplatíme síce peniaze naviac, ale mali by sme mať na zreteli, že PUR-pena ako taká nespĺňa požiadavky na tesnenie voči vetru a vlhkosti. Čiže môžeme mať plastové okno zo zlata, keď pripojovacia škára nám po čase bude zívať prázdnotou a omietka pri plastovom okne bude vlhká, alebo plesnivá. Keďže si plastové okno nekupujeme na rok, alebo na dva, treba porozmýšľať o investícií, ktorá nám zabezpečí kľudné a zdravé bývanie na dlhé roky.

Osadenie plastových okien do pórobetónu / rovné ostenie

Ďaľšie spôsoby osadenia plastových okien nájdete TU.