Žalúzie alebo rolety?

Rôzne slnečné clony umiestnené z vonkajšej strany okna či dverí majú 2 až 3 krát lepšiu účinnosť ako tieniaca technika v interiéri. Proti horúcim slnečným lúčom pomôže iba vonkajšia tieniaca technika. Tá zamedzí prieniku tepla zo slnka k samotnému sklu. Hneď ako sa totiž rozohreje okenné sklo, vnútorná tieniaca technika vám pred horúčavou nepomôže.

Už pri prvotných plánoch o nákupe tieniacej technikny do domu či bytu by sme si mali ujasniť, čo od tienenia očakávame. Či je potrebné len tienenie alebo aj ochrana súkromia, zvýšenie bezpečnosti, zabránenie prehrievaniu miestností alebo ušetrenie za kúrenie?

Najlepšie na horúčavu

Vonkajšie žalúzie sú jednoznačne najpoužívanejším exteriérovým tienením na Slovensku. Polohovaním lamiel si v miestnosti účinne zatienime pred slnečnými lúčmi, a pritom môžeme vetrať otvorenými oknami. 

Najúčinnejšie tienenie

Vonkajšie rolety využijeme nielen ako ochranu proti slnku, ale aj ako ochranu pred únikom tepla cez okno. V lete obmedzia prehrievaniu interiéru, v zime naopak fungujú ako tepelná izolácia. Vonkajšie rolety tiež znižujú hlučnosť a prašnosť. Sú výbornou ochranou pred poveternostnými vplyvmi, ktorá chráni všetky typy okien proti rozmarom počasia. TIež predstavujú aj neľahkú prekážku pre zlodeja a dobrú ochranu proti vlámaniu.